>
Selecteer een pagina

Wijn- en Architectuur reis naar Toscane en Umbrië

Wijn en architectuur, een interessante combinatie voor liefhebbers die interesse hebben voor moderne architectuur in een wijnstreek met eeuwenoude tradities.

Een reis door Toscane en Umbrië is een reis door het glooiende hart van Italië. Alhoewel Italië het land is met veel modern design, is het voor Italianen niet vanzelfsprekend om oude gebouwen te vervangen door Moderne Architectuur. In de wijnwereld houdt men graag vast aan tradities. Dat lijkt niet altijd samen te gaan met innovatieve nieuwe gebouwen. Toch zijn juist in Toscane veel moderne wijnbedrijven neergezet door bekende architecten als Mario Botta en Renzo Piano. We zullen op deze reis daar mooie voorbeelden van zien.

Toscane is vooral bekend van de Chianti wijnen, gemaakt van de druif Sangiovese. Van de Sangiovese wordt echter niet alleen Chianti gemaakt, ook Vino Nobile di Montepulciano, Bolgheri, Brunello di Montalcinio en de zogenoemde “Super Toscans”, kortom de bekendste en duurste wijnen van Italië. Daarmee is Toscane de wijnstreek bij uitstek voor een wijn- en architectuurreis.
Van zondag 5 mei t/m vrijdag 10 mei 2019 organiseer ik deze 6-daagse reis. We bezoeken de bekendste en mooiste Cantinas. We bekijken de gebouwen, leren alles over de wijnproductie en proeven hun heerlijke wijnen.
Naast de glooiende landschappen bezoeken we de mooi gelegen stadjes Castellina, Montepulciano, Assisi, Orvieto, Pienza, Montalcino en Siena. Ook zullen we volop genieten van de culinaire kwaliteiten van de Italiaanse keuken.

Op deze ongekend complete reis is plaats voor maximaal 8 deelnemers!

Zie hieronder een beschrijving van de reis per dag.

Eerder ging de wijn- en architectuurreis naar de Moezelstreek en naar de Rioja. Het is mijn wens om op deze wijze alle belangrijke wijnstreken te bezoeken.

Citaat deelnemer Rioja-reis: “Niemand van ons had kunnen dromen dat dit een reis zou worden die in 1 woord exceptioneel goed was qua organisatie, gezelschap, wijnen, architectuur, logies, eten en beleving.”

PROGRAMMA DAG 1

08.45 uur Vertrek vanaf Schiphol met KL 1639 naar Florence
12.30 uur Inchecken Hotel in Castellina en welkomstlunch
14.30 uur Wandeling naar Fonterutoli
15.30 uur Castello di Fonterutoli
20.00 uur Stadswandeling en diner Castellina

In de ochtend vliegen we met KLM naar Florence. Alhoewel Florence op zich al een reis waard zou zijn, vertrekken we vanuit het vliegveld direct zuidwaarts naar het schilderachtige stadje Castellina, dat al in de Etruskische tijd bewoond was. We overnachten vlak buiten het stadje, tussen de wijnvelden, in een 19e eeuws landhuis. Na een welkomstlunch wandelen we ´s middags naar het naburige dorpje Fonterutoli, waar zich het prestigieuze wijnbedrijf Castello di Fonterutoli bevindt. Al sinds de 15e eeuw is het Castello in het bezit van een van de 10 oudste wijnfamilies in het land, familie Mazzei. Omdat dochter Agnese Mazzei architecte is, kreeg zij de gelegenheid om in 2009 een geheel nieuwe Cantina te bouwen. We worden rondgeleid en zullen een aantal van de wijnen proeven, wijnen van de Chianti Classico.
Na een duik in het zwembad zullen we ´s avonds dineren in het stadje Castellina. Het stadje is vooral bekend van zijn lange gewelfvormig overdekte straatjes.

PROGRAMMA DAG 2

09.00 uur Vertrek naar Montepulciano
10.30 uur Icario, Montepulciano
12.30 uur Cantine Dei, Montepulciano
16.00 uur Inchecken Hotel Assisi
17.00 uur Sint Franciscus Basiliek, Assisi
20.00 uur Stadswandeling en diner Assisi

´s Morgens vertrekken we richting Montepulciano, ca 80 km zuidelijker. De Vino Nobile di Montepulciano hoort samen met de Brunello di Montalcino, de bolgheri en de Barolo tot de beroemdste wijnen van Italië. Niet te verwarren met wijnen uit de zuidelijker gelegen streek Abbruzzo, waar wijnen van de Montepulciano-druif worden gemaakt. De Vino Nobile di Montepulciano wordt echter vooral gemaakt van de Sangiovese-druif.
We bezoeken in Montepulciano twee wijnhuizen, Cantina Dei van architect Alessandro Bagnoli en Cantina Icario van architectenbureau Studio Valle Progettazione. Na een rondleiding zullen we ons laven aan de Vino Nobile.
In de middag reizen we door naar Umbrië waar we zullen overnachten in het stadje Assisi. Assisi is bekend van de heilige Franciscus en dan met name van zijn basiliek, die door de 14e eeuwse schilder Giotto volledig voorzien is van fresco´s. In 1997 is de basiliek zwaar beschadigd door een aardbeving, maar momenteel zijn kerk en fresco´s weer geheel gerestaureerd.
De avond zullen we doorbrengen in dit lieflijke stadje.

PROGRAMMA DAG 3

10.00 uur Tenuta Castelbuono, Bevagna
13.30 uur Decugnano dei Barbi, Orvieto
17.30 uur Inchecken hotel Pienza
20.00 uur Stadswandeling en diner Pienza

Iets ten zuiden van Assisi begint de wijnstreek Montefalco. De belangrijkste wijn hier is de Sagrantino di Montefalco, gemaakt van de plaatselijke druif Sagrantino, een druif met een zeer dikke schil en dito rijk aan tannines. Een zware, volle wijn die pas na vele jaren soepel genoeg is om te drinken. In gedroogde vorm wordt van de druif trouwens ook een zeer aangename, minstens zo geconcentreerde, zoete wijn gemaakt. Begin deze eeuw kocht de bekende wijnfamilie Lunelli de wijngaarden van Tenuta Castelbuono in Bevagna. Zij gaven een bevriende beeldhouwer opdracht om een ontwerp te maken voor hun wijnbedrijf. Bijgestaan door de architecten Giorgio en Luca Pedrotti verrees een sculptuur in de vorm van het rugschild van een schildpad (carapace). Dit schild is slechts het topje van de ijsberg, want onder de grond bevindt zich een uitgestrekt wijnbedrijf. Na een rondleiding en proeverij bijten we nog wat na op al die tannines en vertrekken naar Orvieto. Daar worden we ontvangen door Enzo Barbi van wijnbedrijf Decugnano dei Barbi. Het gebouw heeft prachtige oude kelders. Na een rondleiding en lunch vertrekken we richting Montalcino, waar de beroemde Brunello di Montalcino wordt gemaakt. Ook zo´n krachtige wijn, nu gemaakt van een variant van de Sangiovese druif.. We overnachten vlak voor Montalcino in het mooi gelegen dorpje Pienza, waar in de 15e eeuw de latere paus Pius II werd geboren. Eenmaal paus liet hij het dorp volledig verbouwen tot een utopiestadje, volgens de stedenbouwkundige maatstaven van die tijd. Daarom heeft Pienza nog steeds een ander karakter dan de overige dorpen in Toscane. Zo halverwege Montalcino en Montepulciano zullen we bij het eten vast een paar kwaliteitswijntjes voorgeschoteld krijgen.

PROGRAMMA DAG 4

10.00 uur Cantina di Montalcino, Montalcino
11.30 Stadswandeling Montalcino
14.00 uur Castello ColleMassari, Cinigiano
16.00 uur Tenuta Ammiraglia, Magliano
18.00 uur Inchecken Hotel Scansano
20.30 uur Diner in Hotel

In de ochtend rijden we naar Montalcino en starten de dag met een rondleiding door Cantina di Montalcino, ontworpen door de plaatselijke architect Tommasso Giannelli. Na een korte stadswandeling door Montalcino vertrekken we richting Maremma, daar waar Toscane aan de kust ligt. Halverwege maken we een tussenstop in de wijnregio Muntecucco. We bezoeken de Cantina van Castello ColleMassari, ontworpen door architect Edoardo Milesi. Tot slot rijden we door naar Tenuta Ammiraglia, een prachtig landschappelijk ontwerp van architect Piero Sartago. Na een rondleiding en proeverij zullen we overnachten bij het vlakbij gelegen Middeleeuwse dorpje Scansano, bekend van de Morellino di Scansano: een zachte fruitige wijn, die wat minder tannines bevat dan zijn noordelijker broeders. De avond is vrij voor een mooie wandeling naar Scansano of een duik in het zwembad.

PROGRAMMA DAG 5

10.30 uur Rocca di Frassinello, Gavorrano
13.00 uur Società Agricola Petra, Suvereto
18.00 uur Inchecken Hotel Siena
20.00 uur Stadswandeling en diner Siena

Dag 5 brengt ons eerst het wijnbedrijf Rocca de Frassinello van Renzo Piano en vervolgens het Società Agricola Petra van Mario Botta. Beiden architecten die internationaal grote bekendheid genieten. Daar houdt de vergelijking ook meteen op: waar Mario Botta een van de belangrijkste architecten is van de zogenoemde postmodernistische stroming, bekend om zijn zware gemetselde gebouwen, is Renzo Piano, onder andere bekend van het Centre Pompidou in Parijs, meer de man van paviljoenachtige structuren. De twee wijnbedrijven laten duidelijk deze 2 architectuurstromingen naast elkaar zien. We zullen ze uitgebreid bezoeken en hun wijnen proeven. Daarna rijden we door naar de Parel van Toscane, Siena, waar we onze laatste nacht doorbrengen. `s Avonds dwalen we door deze heerlijke stad.

PROGRAMMA DAG 6

10.00 uur Ochtendwandeling Siena
12.00 uur Cantina Antinori nel Chianti Classico, Bargino
14.00 uur Slotlunch
17.40 uur Retourvlucht naar Amsterdam KL1644
19.55 uur Aankomst Schiphol

Deze slotdag starten we langzaam op, en genieten nog even van de stad met zijn prachtige Piazza del Campo, terecht door velen beschouwd als een van de mooiste pleinen van Europa. In augustus worden op dit plein de Palio gehouden, een paardenrace, waarvoor de hele omgeving min of meer wordt verbouwd; In mei is het plein echter open en kan je het schelpvormige hoogteverschil ervaren dat het plein zijn unieke karakter geeft. We hebben nog 1 wijnbedrijf op het programma, het prachtige Cantina Antinori in Bargino, ontworpen door architect Marco Casamonti. Een gigantisch wijnbedrijf van totaal 49.000 m2 dat in allerlei organische golvende vormen grotendeels in een heuvel is ingebouwd. Het gebouw is volledig opgenomen in het omliggende landschap, zelfs het dak wordt gebruikt voor de wijngaarden. Een waanzinnig hoogtepunt van een mooie week in Toscane. Na de rondleiding en proeverij zullen we de reis afsluiten met een lunch alvorens weer terug te vliegen naar Amsterdam.

De kosten van deze zesdaagse reis bedragen € 1.595,00 all-in.

  • inclusief vliegticket, alle overig vervoer, alle maaltijden, wijnen, proeverijen en 5 overnachtingen op basis van logies in een 2-persoonskamer

Schrijf je nu in!

Voor extra informatie mail met info@dewijnboer.amsterdam of bel 06-28767850

De genoemde prijs is inclusief een vliegticket met KLM, huidige prijs € 200,00.
Omdat prijzen en beschikbaarheid van vluchten fluctueren, kan de definitieve prijs iets afwijken.

  • ruimte voor opmerkingen

Wijn in hartje Amsterdam Oost: Over De Wijnboer Amsterdam

Rob Hulst, De Wijnboer Amsterdam, richt zich op het importeren van wijnen van kleine Europese familiebedrijven. Eigen import komt onder andere van de huizen Château Lamothe de Haux, Domaine de la Verrière, Claudius Morand (Henry Fessy), Weingut Göhring, Domaine la Réméjeanne, Domaine Justin Girardin en Domaine David Sautereau.

Ken je het verhaal van de architect die in de wijn gaat?

Net als in de architectuur gaat het bij een goede wijn om eenvoud en detail. Ik denk dat ook jij wel geïnteresseerd bent in een goede en lekkere wijn voor een aantrekkelijke prijs. En lekker zijn “mijn wijnen” allemaal!

Wijnreis – intro

In mijn eerste jaar als Amsterdamse Wijnboer is het natuurlijk van belang om kennis te maken met al mijn echte wijnboeren. In maart was ik al op bezoek in Rheinhessen bij Arno Göhring en later deze maand zal ik hem een paar dagen helpen bij de oogst van de Faberrebe. De afgelopen weken maakte ik een rondreis door Frankrijk, waarbij ik zowat alle bekende wijnstreken heb aangedaan. Startend vanuit Amsterdam reed ik door de Champagnestreek naar Chablis. Vervolgens zakte ik omlaag door de Bourgogne, de Beaujolais, de Rhonestreek naar de Ventoux en de Provence. Terug reed ik via de Languedoc naar de Bordeaux en tot slot omhoog naar de Loirevallei en via Sancerre weer terug naar Amsterdam.

Duitse wijn

Bij Duitsland denk je vaak aan veel bier drinken in een Bierstube of op de Oktoberfesten.
In Duitsland worden echter ook heerlijke wijnen gemaakt!

Wijnproeverijen

Waar ik in het eerste jaar op de proeverijen zoveel mogelijk de nadruk legde op de volle breedte van mijn assortiment, ben ik in 2016 gestart met meer streekgebonden proeverijen.

Pin It on Pinterest

Share This

Ben je ouder dan 18?

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je op JA klikt, gaan we er vanuit dat je hier mee instemt. ------ Bovendien verklaar je daarbij dat je ouder bent dan 18?