Selecteer een pagina

Wijn- en Architectuur reis naar Oostenrijk

 

Wijn en architectuur, een interessante combinatie voor liefhebbers die interesse hebben voor moderne architectuur in een wijnstreek met eeuwenoude tradities.

Na de succesvolle reizen naar de Moezel, de Rioja, Toscane en Portugal, organiseer ik dit voorjaar mijn vijfde wijn- en architectuurreis. Ditmaal naar Oostenrijk,

Graz, Steiermark, Burgenland en Wachau.

Velen zullen bij Oostenrijk wellicht eerder denken aan ruige berggebieden dan aan glooiende wijngaarden. Echter aan de Oostzijde van het land, waar het hooggebergte langzaam overgaat in een heuvellandschap bevindt zich in een sikkelachtige vorm een serie wijngebieden, waar wijn van grote kwaliteit wordt geproduceerd. De belangrijkste en bekendste Oostenrijkse druivensoorten zijn de Grüner Veltliner, de Blaufränkisch en de Zweigelt.

Toen Oostenrijk nog een Keizerrijk was, waren ze de op twee na grootste wijnexporteur van de wereld, maar daarna viel de export sterk terug met als dieptepunt het bekende wijnschandaal van 1985 vanwege aangelengde wijnen. Sindsdien is er een revival gaande en zijn de meeste boeren overgeschakeld naar productiemethodes waarbij hoge kwaliteit centraal staat. Momenteel zal je in iedere winkel de duidelijk herkenbare rood-wit-rood cap aantreffen, waaraan iedere Oostenrijkse wijn te herkennen is. Deze ommekeer resulteerde begin deze eeuw ook in een heuse bouwrage van moderne wijnbedrijven. De wijngebieden zijn prachtig divers. Het zuiden valt op door zijn glooiende heuvels en wordt wel het Toscane van Oostenrijk genoemd met veel witte wijnen van Sauvignon Blanc en Chardonnay. Het oosten rond het enorme steppenmeer Neusiedler See is zo uniek dat het op de werelderfgoedlijst is geplaatst. Hier proeven we voornamelijk rode wijnen van Blaufränkisch en Zweigelt en in het noorden langs de hellingen van de Donau komen we in veel ruiger landschap met wijnen van veelal Grüner Veltliner.

Van zondag 19 april tot vrijdag 24 april 2020 organiseer ik een 6-daagse reis waarin we al deze wijngebieden zullen bezoeken en vergelijken. Deze reis is vanwege de Corono-crisis helaas geannuleerd!

 

We bezoeken de bekendste en mooiste wijnbedrijven. We bekijken de gebouwen, leren alles over de wijnproductie en proeven hun heerlijke wijnen.
Ook nemen we de tijd om Graz te bekijken, met zijn prachtige Middeleeuwse binnenstad, waarbinnen ook een aantal architectonische hoogtepunten zijn te bewonderen. Bovendien gaan we ervaren welke culinaire kwaliteiten de Oostenrijkse keuken biedt.

Op deze complete reis is plaats voor maximaal 8 deelnemers.

Zie hieronder een beschrijving van de reis per dag.

Eerder ging de wijn- en architectuurreis naar de Moezel, naar de Rioja, naar Toscane en naar Noord-Portugal. Het is mijn wens om op deze wijze alle belangrijke wijnstreken te bezoeken.

Citaat deelnemer Rioja-reis: “Niemand van ons had kunnen dromen dat dit een reis zou worden die in 1 woord exceptioneel goed was qua organisatie, gezelschap, wijnen, architectuur, logies, eten en beleving.”

PROGRAMMA DAG 1

09.30 uur  Vertrek vanaf Schiphol met KL 1893 naar Graz
12.00  uur  Inchecken hotel in Graz
12.30  uur  Start Stadswandeling
13.30  uur  Welkomstlunch
15.30  uur  Vervolg Stadswandeling
20.30 uur  Diner

In de ochtend vliegen we met KLM naar Graz, de tweede stad van Oostenrijk. De stad heeft een van de grootste Middeleeuwse binnensteden van Europa die nog grotendeels bewaard is gebleven. Binnen deze historische structuur zijn een aantal bijzondere moderne projecten ingeweven. Zoals het eigenzinnig vormgegeven Kunsthaus van de Britse architect Peter Cook, het glazen Muziekgebouw Mumuth van onze eigen Ben van Berkel, de stalen schelp in de rivier Mur van de Amerikaanse kunstenaar/architect Vito Acconci en de subtiele inpassing van de Neue Galerie in het Joanneum door de Spaanse architect Nieto Sobejano. De eerste dag brengt een druk programma waarin we deze gebouwen zullen bezoeken en met elkaar kennis zullen maken tijdens lunch en diner op twee bijzondere locaties. Tot slot overnachten we “op stand” in het mooi door architect Werner Aisslinger verbouwde Hotel Daniel.

PROGRAMMA DAG 2

10.30  uur  Kerk Hundertwasser, Bärnbach
13.30  uur  Weingut Erwin Sabathi, Leutschach
15.30  uur  Weingut LacknerTinnacher, Gamlitz
17.30  uur  Inchecken hotel in Ehrenhausen
20.30 uur  Diner

Voordat we wijngebied Südsteiermark intrekken rijden we eerst even naar het iets westelijker gelegen Bärnbach, waar de bekende kunstenaar/architect Friedensreich Hundertwasser een wat saaie na-oorlogse kerk op de hem bekende wijze heeft omgetoverd tot een Eftelingachtig geheel. Ook bezoeken we het nabijgelegen door Klaus Kada ontworpen glasmuseum. Daarna wordt het echt hoog tijd voor wijn. Südsteiermark wordt ook wel het Toscane van Oostenrijk genoemd, en dan doelt men natuurlijk op het landschap. Maar ook de wijn is van bijzondere kwaliteit. In deze wat koelere streek wordt geweldige Sauvignon Blanc gemaakt en de Chardonnay (hier Morillon genoemd) zonder houtrijping is mooi fris en fruitig. We starten met een rondleiding en proeverij bij Weingut Erwin Sabathi, ontworpen door Igor Skacel en subtiel ingebouwd in de omliggende heuvels, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van het aanwezige hoogteverschil. Dicht bij elkaar bevinden zich hier vele wijnbedrijven aan wat de Weinstrasse van Zuid-Steiermark wordt genoemd. Het tweede wijnbedrijf dat we bezoeken is Weingut LacknerTinnacher van wijnmaakster Katharina Tinnacher. Haar zus is architect en daarmee is er veel aandacht geweest voor een zorgvuldige architectonische inpassing. We besluiten deze dag in het luxueuze wijn- en spa-resort Loisium, waar een goed gevulde wijnkelder tot onze beschikking staat.

PROGRAMMA DAG 3

09.30  uur  Weingut Neumeister, Straden
12.30   uur  Haus Dellacher, Oberwart
15.00  uur  Weingut Pfneisl, Deutchkreuz
17.30   uur  Inchecken hotel in Jois
20.30  uur  Diner

We starten de dag bij Weingut Neumeister, waar architect Andreas Burghardt, het interieur voor zijn rekening heeft genomen. Andreas Burghardt kennen we nog van de Portugalreis, waar hij de Quinta van Dirk Niepoort zo prachtig in het landschap heeft ingepast. Vervolgens rijden we naar het plaatsje Oberwart. Daar is eind jaren zestig door de Amerikaanse avantgarde architect Raimund Abraham voor de fotograaf Max Dellacher een prachtig huis gebouwd in wit-modernistische stijl. Recent is dit huis gerestaureerd en wordt zo nu en dan opengesteld voor bezichtiging. Als het lukt hoop ik dat ook wij hier rondgeleid kunnen worden. Onze tweede wijnstreek is Burgenland. Hier bezoeken we twee bedrijven in buurt van het stadje Raiding. Allereerst het door Wilhelm Holzbauer (bekend van onze Amsterdamse Stopera) vrij monumentaal ontworpen Eichenwald Reifekeller en vervolgens het door Dietmar Gasser strak modern ontworpen gebouw van Weingut Pfneisl. We bevinden ons hier in een echte rode wijn streek, waar met name de druif Blaufränkisch wordt verbouwd. Dit is de meest edele van de Oostenrijkse druiven, met smaken van voornamelijk donker fruit. Als er nog iets aan tijd overblijft zullen we in Raiding, de geboorteplaats van Franz Liszt, een snelle blik werpen op het naar de componist vernoemde concertzaal, met name interessant omdat dit ontworpen is door het Rotterdamse architectenburo Atelier Kempe Thill. Overnachten doen we op het wijngoed van de familie Sattler In Jois met uitzicht op het steppenmeer Neusiedler See. Het landschap hier is zo uniek en divers dat het begin deze eeuw door Unesco op de Werelderfgoedlijst is geplaatst.

PROGRAMMA DAG 4

10.00  uur  Weingut Leo Hillinger, Jois
12.00  uur  Rondwandeling Gols
16.30  uur  Weingut Pfaffl, Stetten
19.00  uur  Inchecken Hotel in Krems an der Donau
20.30  uur  Diner

Op een steenworp afstand van Weingut Sattler bezoeken we in Jois het indrukwekkende Weingut Leo Hillinger, prachtig ingebed in het landschap. Aan de oostzijde van de Neusiedler See heerst een vrij warm landklimaat. Naast wijnen van de druif Zweigelt is de streek voornamelijk bekend om zijn zoete wijnen. Het hart van dit wijngebied is het plaatsje Gols, waar vlak bij elkaar meerdere bijzonder vormgegeven wijnbedrijven zijn neergezet. We bekijken Weingut Claus Preisinger van architect Propeller Z, dat zich voornamelijk oriënteert op het uitzicht over de Neusiedler See. Van dezelfde architect is het reusachtige Weingut Heinrich. Hier concentreert men zich met name op een zo efficiënt mogelijke functionaliteit. Tot slot bekijken we het verfijnde paviljoen van Weingut Judith Beck. Onderweg naar onze derde wijnstreek Niederösterreich passeren we vlak buiten Wenen Weingut Pfaffl, waarvan de wijnen in mijn webshop te koop zijn. We kunnen het natuurlijk niet nalaten om hier ter plekke ook hun collectie te proeven en te beoordelen of het terecht is dat ik juist hen in mijn webshop aanbiedt. We overnachten de laatste 2 nachten in het prachtig aan de rivier gelegen stadje Krems an der Donau, onze uitvalsbasis voor de kleine wijngebieden Wachau, Kremstal, Kamptal en Wagram.

 PROGRAMMA DAG 5

10.00 uur  Stadswandeling Krems an der Donau
12.30  uur  Langenlois visitor center
14.30  uur  Weingut Loimer, Langenlois
16.30  uur  Weingut Weritas Wagram, Kirchberg am Wagram
20.30  uur  Diner in Krems an der Donau

We starten de dag met een rondwandeling door Krems. We bezoeken onder andere het futuristisch vormgegeven Weinkompetenzcentrum van Mang architekten. In de middag vertrekken we naar Langenlois in de Kamptal, dat gedomineerd wordt door het visitors center van de Amerikaanse architect Steven Holl, in Amsterdam mede bekend van het groen koperen hoofdkantoor van Woningbouwvereniging Stadgenoot aan de Mauritskade.  In Langenlois bevindt zich ook het zeer minimalistisch vormgegeven Weingut Loimer van de eerder genoemde architect Andreas Burghardt (zie dag 2). Na een rondleiding en proeverij sluiten we deze dag af met een bezoek aan het collectieve Wijncentrum van Wagram, ontworpen door Andreas en Gerda Gerner, die we ook in Jois al tegenkwamen als architecten van Weingut Leo Hillinger. Voor een avondmaaltijd aan de Donau keren we weer terug naar Krems.

PROGRAMMA DAG 6

10.00 uur  Weingut F.X. Pichler, Dürnstein
11.30  uur  Kastelenroute langs de Donau via Melk
12.30  uur  Stadswandeling Sankt Pölten
15.00  uur  Slotlunch Sankt Pölten
18.00  uur  Inchecken Luchthaven Wenen
19.55   uur  Vlucht naar Amsterdam met KL 1848
21.45   uur  Aankomst Schiphol

De laatste dag van onze reis begint met een rondleiding en proeverij bij het dynamisch en verfijnd vormgegeven wijnbedrijf van Franz Xaver Pichler. Het gebouw is ontworpen door Tauber architekten uit Krems en ligt enigszins verscholen in het landschap van de Wachaustreek. Na dit bezoek hebben we een korte toeristische route langs de kastelen van de Donau, eindigend in Melk, waar de beroemde Abdij van Melk op de rotsen ligt. De route voert naar de belangrijkste stad in dit gebied Sankt Pölten. Hier bezoeken we het Museum Niederösterreich van de bekende museum-architect Hans Hollein en het Festspielhaus van architect Klaus Kada. Na een slotlunch rijden we naar het vliegveld van Wenen, waar we in de avond de vlucht terug nemen naar Schiphol.

 

De kosten van deze zesdaagse reis bedragen ca € 1.525,00 all-in.

  • exclusief vliegticket, maar inclusief alle overig vervoer, alle maaltijden, wijnen, proeverijen en 5 overnachtingen op basis van logies in een 2-persoonskamer.
    De kosten van een retour vliegticket bedragen bij KLM op dit moment ca € 200,00

Vanwege de Corona-crisis is deze reis helaas geannuleerd.

Echter op aanvraag kan ik deze reis opnieuw organiseren.

Maatwerk is mogelijk, prijsinschatting is op basis van 8 deelnemers.

Klik hier om de algemene reisvoorwaarden in te zien.

Stel hieronder je vraag over deze reis of bel 06-28767850

Wijn in hartje Amsterdam Oost: Over De Wijnboer Amsterdam

Rob Hulst, De Wijnboer Amsterdam, richt zich op het importeren van wijnen van kleine Europese familiebedrijven. Eigen import komt onder andere van de huizen Château Lamothe de Haux, Domaine de la Verrière, Claudius Morand (Henry Fessy), Weingut Göhring, Domaine la Réméjeanne, Domaine Justin Girardin en Domaine David Sautereau.

Ken je het verhaal van de architect die in de wijn gaat?

Net als in de architectuur gaat het bij een goede wijn om eenvoud en detail. Ik denk dat ook jij wel geïnteresseerd bent in een goede en lekkere wijn voor een aantrekkelijke prijs. En lekker zijn “mijn wijnen” allemaal!

Wijnreis – intro

In mijn eerste jaar als Amsterdamse Wijnboer is het natuurlijk van belang om kennis te maken met al mijn echte wijnboeren. In maart was ik al op bezoek in Rheinhessen bij Arno Göhring en later deze maand zal ik hem een paar dagen helpen bij de oogst van de Faberrebe. De afgelopen weken maakte ik een rondreis door Frankrijk, waarbij ik zowat alle bekende wijnstreken heb aangedaan. Startend vanuit Amsterdam reed ik door de Champagnestreek naar Chablis. Vervolgens zakte ik omlaag door de Bourgogne, de Beaujolais, de Rhonestreek naar de Ventoux en de Provence. Terug reed ik via de Languedoc naar de Bordeaux en tot slot omhoog naar de Loirevallei en via Sancerre weer terug naar Amsterdam.

Duitse wijn

Bij Duitsland denk je vaak aan veel bier drinken in een Bierstube of op de Oktoberfesten.
In Duitsland worden echter ook heerlijke wijnen gemaakt!

Wijnproeverijen

Waar ik in het eerste jaar op de proeverijen zoveel mogelijk de nadruk legde op de volle breedte van mijn assortiment, ben ik in 2016 gestart met meer streekgebonden proeverijen.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

Pin It on Pinterest

Share This

Ben je ouder dan 18?

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je op JA klikt, gaan we er vanuit dat je hier mee instemt. ------ Bovendien verklaar je daarbij dat je ouder bent dan 18?