>
Selecteer een pagina

Wijn- en Architectuur reis naar de Moezel

Wijn en architectuur, een interessante combinatie voor liefhebbers die interesse hebben voor moderne architectuur in een wijnstreek met eeuwenoude tradities.

Van 16 – 20 april 2018 zijn we met groot succes op reis geweest naar de Moezel. Het dal van de Moezel behoort tot één van de mooiste wijngebieden van Europa en is relatief dicht bij Nederland gelegen. In vele bochten slingert de rivier zich van Perl waar hij Duitsland binnenkomt naar Koblenz waar hij in de Rijn stroomt. Op veel plekken zijn de rivieroevers steil en op de hellingen liggen wijngaarden waaronder de steilste wijngaard ter wereld. De bochten en hellingen zorgen voor een afwisselend landschap met steeds weer andere uitzichten. Bovenaan de hellingen zijn op veel plekken ruïnes van burchten en soms kloosters te zien. De dorpen liggen meestal beneden aan de rivier.

De prijzen die voor de Moezelwijnen van sommige topdomeinen worden betaald stellen enkele gelukkige wijnmakers in de gelegenheid geld te besteden aan het ontwerp en de inrichting van hun wijndomein, bezoekerscentrum, wijnkelder of kantoren. Tijdens deze reis bekijken we voorbeelden hiervan.

We maken kennis met de beste wijnen die in dit gebied worden gemaakt. We bezoeken enkele topdomeinen met een internationale reputatie zoals Doktor Loosen, Markus Molitor en Jean Stodden.
Het is een zeer complete reis met iedere dag wijnproeverijen en wandelingen door de wijngaarden. We maken een rondrit van 5 dagen via Saarland, Trier, Bernkastel en Traben Trarbach. Op de slotdag bezoeken we ook nog het wijngebied de Ahr. Waar de Moezel voornamelijk bekend is vanwege zijn witte wijnen van de Riesling druif, vind je in de Ahr veel Pinot Noir druiven, die prachtige Spätburgunders voortbrengen.

Deze reis is op verzoek te boeken. Bij een groep vanaf 6 of 7 deelnemers zal ik de reis opnieuw kunnen organiseren, waarbij in overleg maatwerk kan worden geleverd.
Bij interesse stuur een email naar info@dewijnboer.amsterdam. Dan bekijken we de mogelijkheden.

Zie hieronder een beschrijving van de reis per dag.

PROGRAMMA DAG 1

08.30 uur Vertrek Amsterdam
11.00 uur Wijngoed St. Martinus in Vijlen
of Wijndomein De Planck in Slenaken
15.00 uur Weingut Van Volxem in Wiltingen
18.00 uur Inchecken in Trier
19.30 uur openingsborrel in Trier
20.30 uur Diner in Trier

We vertrekken met de bus vanaf Amsterdam. Op de route naar Duitsland maken we een tussenstop in Zuid Limburg, waar sinds korte ook het eigen Appellation Controllée Mergelland is gevestigd. We bezoeken een van deze Nederlandse wijnbedrijven. Na een korte rondleiding rijden we door naar de wijngaarden van de Scharzhofberg in Wiltingen, gelegen aan een zijrivier van de Moezel, de Saar. De regio is een van de koudste wijnbouwgebieden ter wereld. De druiven moeten daardoor zeer lang rijpen, waardoor intensieve aroma´s ontstaan. We bezoeken hier het Weingut Van Volxem, sinds 1999 in handen van zeer extravagante wijnboer Roman Niewodniczanski. We maken kennis met de wijnen van de Rieslingdruif die zich in de Saar vanwege het koelere klimaat onderscheiden door een frissere zuurgraad dan de wijnen uit de andere delen van de Moezel. Enkele jaren geleden werd op een jaarlijks terugkerende veiling 14.556 euro betaald voor een fles van het domein Egon Müller, een Trockenbeerenauslese van de Scharzhofberg. De benaming Trockenbeerenauslese zegt iets over het natuurlijke suikergehalte van het druivensap oftewel de most na de oogst. Ook Van Volxem vaart wel bij deze revival. Tussen de wijngaarden bouwt hij een enorme nieuwbouw voor zijn bedrijf. Het prachtige gebouw zal in het najaar van 2018 gereed zijn. Na de proeverij bij Van Volxem rijden we door naar Trier, de oudste stad in Duitsland en al gesticht door de Romeinen. Het zijn ook de Romeinen geweest die begonnen met de wijnbouw. Wijn werd in die tijd vooral gebruikt om drinkwater te ontsmetten door het te mengen met wijn. Na het diner met enkele bijbehorende wijnen van de Bischöflichen Weingütern Trier und Rinke overnachten we vlak naast de Porta Nigra, een stadspoort uit de Romeinse tijd.

PROGRAMMA DAG 2

09.00 uur Stadswandeling Trier
12.00 uur Weingut Longen Schlöder in Longuich
14.00 uur Weingut Doctor Loosen in Bernkastel
16.00 uur Bernkastel-Kues
18.00 uur Inchecken in Zeltingen
20.00 uur Diner in Zeltingen

De volgende dag hebben we tijd om iets van de stad te zien. Er zijn onder andere een Romaanse basiliek, een arena en een bibliotheek met middeleeuwse handschriften. Ook het geboortehuis van Karl Marx staat in de binnenstad van Trier. Aan het einde van de ochtend vertrekken we naar Longuich waar de bekende Italiaanse architect Matteo Thun voor Weingut Longen-Schlöder mooi ingepast 20 gastenhuisjes in het wijngoed heeft geplaatst. Bij Bernkastel bezoeken we het wijndomein van Doktor Loosen. Loosen exporteert naar meer dan 100 landen en bezit naast wijngaarden aan de Moezel ook wijngaarden in de Pfalz en in de Verenigde Staten. Bij Dr Loosen hebben we een uitgebreide proeverij. We hebben een korte rondwandeling in Bernkastel, waar we het Moselweinmuseum bezoeken, om vervolgens in te checken bij Hotel – Gasthaus Zeltingerhof in het nabijgelegen Zeltingen. Het Gasthaus wordt ook wel het ´Gasthaus des Rieslings´ genoemd met een zeer uitgebreide wijncollectie. Uniek in de wereld is de wijnkaart, waar 160 wijnen per glas kunnen worden besteld. Acht daarvan krijgen we te proeven bij het 4-gangen diner.

PROGRAMMA DAG 3

09.00 uur Start wandeling langs de Moezel
13.00 uur Riesling Manufaktur Rebenhof in Ürzig
15.30 uur Weingut Markus Molitor in Wehlen
20.00 uur Diner in Zeltingen

Deze dag is onze meest actieve dag. We beginnen met een wandeling door de wijngaarden richting het dorpje Erden. Daar beklimmen we de bekendste en beste wijngaard van de Moezel, de Erdener Prälat. Opvallend is de mooie kleur van de zuivere rode leistenen bodem. Door de bijzondere ligging is dit een van de warmste wijngaarden van de Moezel, waardoor de wijnen zeer geschikt zijn voor wijnen met een Auslese kwaliteit. Vanaf de Prälat hebben we uitzonderlijke uitzichten over de Moezel. We lopen door naar het dorp Ürzig, waar we de nieuwbouw van Die Riesling Manufaktur Rebenhof bezoeken. Johannes Schmitz zal ons rondleiden en uitgebreid van zijn wijnen laten proeven. We eindigen de wandeling in Wehlen, waar we het prachtig door architect Lukas Baumewerd verbouwde Haus Klosterberg bezoeken, in 2013 onderscheiden met de Moselwein Architektur Preis. Hier is Weingut Markus Molitor gevestigd, die ons trakteert op een proeverij van zijn wijnen. Molitor maakt naast veel witte wijnen ook een aantal rode wijnen die zeker de moeite waard zijn. ´s Avonds hebben we weer een diner in Gasthaus Zeltingerhof, een mooie gelegenheid om een aantal van die andere 160 wijnen te proeven, waaronder oudere jaargangen, want ouderen dat kunnen de Rieslings als de besten.

PROGRAMMA DAG 4

09.00 uur Vertrek Zeltingen
09.30 uur Wandeling Pündericher Marienburg
12.00 uur lunch in Pünderich
13.30 uur Bezoek Bremmer Calmont
15.00 uur Inchecken Hotel in Traben Trarbach
18.00 uur Toer en proeverij Unterwelt Kellers Traben Trarbach
20.30 uur Diner

Vandaag starten we met een rit naar het dorpje Pünderich, waar we met het pontje over de Moezel varen en aan de overkant de trappen weer omhoog nemen. Deze wijnberg heet de Pündericher Marienburg. Onderweg wordt op borden uitleg gegeven over het werk in de wijngaard. We lopen langs de andere kant van de rivier via het dorpje Reil weer terug naar Pünderich, waar we in het restaurant Zur Marienburg uitgebreid lunchen. Na een korte rit stoppen we aan de voet van de Bremmer Calmont, de steilste wijngaard ter wereld. De mensen die hier werken moeten gezekerd worden aan een kabel om niet te vallen. De rest van de middag ontspannen we in het zwembad of de sauna van Jugendstill Hotel Bellevue in Traben-Trarbach. Aan het begin van de avond krijgen we een rondleiding door een aantal van de oude oorspronkelijke onderaardse kelders van het stadje. Traben-Trarbach was in het begin van de vorige eeuw een van de grootste wijnhavens van de wereld. Om de enorme hoeveelheid wijnen te kunnen opslaan, is ca 60% van het stadje onderkelderd. Bij de laatste kelders hebben we een proeverij. Tot slot alweer ons laatste diner in het prachtige Hotelrestaurant Belle Epoque.

PROGRAMMA DAG 5

09.00 uur Vertrek Traben Trarbach
10.30 uur Wandeling Altenahr naar Rech am Ahr
13.30 uur Weingut Jean Stodden in Rech am Ahr
19.00 uur Retour in Amsterdam

In de ochtend verlaten we het Moezeldal en bezoeken we ons derde wijngebied in deze reis, De Ahr. We wandelen over de Rotweinwanderweg van Altenahr naar Rech am Ahr, waar we aanschuiven voor een rondleiding en proeverij in het premium Weingut van Jean Stodden, een prachtig ontwerp van architect Hans-Jürgen Mertens. Na de vele witte wijnen in de Mosel, kunnen de liefhebbers van rode wijn eindelijk hun hart ophalen aan de bijzondere Spätburgunders van Jean Stodden. Na deze proeverij vertrekken we weer terug naar Amsterdam.

De kosten van deze vijfdaagse reis bedragen ca € 1.250,00 all-in.

  • incl. vervoer, alle maaltijden, wijnen, proeverijen en hotels op basis van logies in een 2-persoonskamer

Op aanvraag kan ik deze reis opnieuw organiseren.

Maatwerk is mogelijk, prijsinschatting is op basis van 8 deelnemers.

  Klik hier om de reisvoorwaarden in te zien.

Stel hieronder je vraag over deze reis of bel 06-28767850

Wijn in hartje Amsterdam Oost: Over De Wijnboer Amsterdam

Rob Hulst, De Wijnboer Amsterdam, richt zich op het importeren van wijnen van kleine Europese familiebedrijven. Eigen import komt onder andere van de huizen Château Lamothe de Haux, Domaine de la Verrière, Claudius Morand (Henry Fessy), Weingut Göhring, Domaine la Réméjeanne, Domaine Justin Girardin en Domaine David Sautereau.

Ken je het verhaal van de architect die in de wijn gaat?

Net als in de architectuur gaat het bij een goede wijn om eenvoud en detail. Ik denk dat ook jij wel geïnteresseerd bent in een goede en lekkere wijn voor een aantrekkelijke prijs. En lekker zijn “mijn wijnen” allemaal!

Wijnreis – intro

In mijn eerste jaar als Amsterdamse Wijnboer is het natuurlijk van belang om kennis te maken met al mijn echte wijnboeren. In maart was ik al op bezoek in Rheinhessen bij Arno Göhring en later deze maand zal ik hem een paar dagen helpen bij de oogst van de Faberrebe. De afgelopen weken maakte ik een rondreis door Frankrijk, waarbij ik zowat alle bekende wijnstreken heb aangedaan. Startend vanuit Amsterdam reed ik door de Champagnestreek naar Chablis. Vervolgens zakte ik omlaag door de Bourgogne, de Beaujolais, de Rhonestreek naar de Ventoux en de Provence. Terug reed ik via de Languedoc naar de Bordeaux en tot slot omhoog naar de Loirevallei en via Sancerre weer terug naar Amsterdam.

Duitse wijn

Bij Duitsland denk je vaak aan veel bier drinken in een Bierstube of op de Oktoberfesten.
In Duitsland worden echter ook heerlijke wijnen gemaakt!

Wijnproeverijen

Waar ik in het eerste jaar op de proeverijen zoveel mogelijk de nadruk legde op de volle breedte van mijn assortiment, ben ik in 2016 gestart met meer streekgebonden proeverijen.

Pin It on Pinterest

Share This

Ben je ouder dan 18?

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je op JA klikt, gaan we er vanuit dat je hier mee instemt. ------ Bovendien verklaar je daarbij dat je ouder bent dan 18?