Ken je het verhaal van de architect die in de wijn gaat?
Net als in de architectuur gaat het bij een goede wijn om eenvoud en detail. Ik denk dat ook jij wel geïnteresseerd bent in een goede en lekkere wijn voor een aantrekkelijke prijs. En lekker zijn “mijn wijnen” allemaal!
Wijn in hartje Amsterdam Oost: Over De Wijnboer Amsterdam
Rob Hulst, De Wijnboer Amsterdam, richt zich op het importeren van wijnen van kleine Europese familiebedrijven. Eigen import komt onder andere van de huizen Château Lamothe de Haux, Château Peneau, Domaine de la Verrière, Claudius Morand (Henry Fessy), Weingut Göhring, Bonnigal & Bodet Vignerons, Champagne Godart & fils, Domaine Justin Girardin en Domaine David Sautereau.
Duitse wijn
Bij Duitsland denk je vaak aan veel bier drinken in een Bierstube of op de Oktoberfesten.
In Duitsland worden echter ook heerlijke wijnen gemaakt!
Wijnproeverijen
Waar ik in het eerste jaar op de proeverijen zoveel mogelijk de nadruk legde op de volle breedte van mijn assortiment, ben ik in 2016 gestart met meer streekgebonden proeverijen.
Wijnreis – intro
In mijn eerste jaar als Amsterdamse Wijnboer is het natuurlijk van belang om kennis te maken met al mijn echte wijnboeren. In maart was ik al op bezoek in Rheinhessen bij Arno Göhring en later deze maand zal ik hem een paar dagen helpen bij de oogst van de Faberrebe. De afgelopen weken maakte ik een rondreis door Frankrijk, waarbij ik zowat alle bekende wijnstreken heb aangedaan. Startend vanuit Amsterdam reed ik door de Champagnestreek naar Chablis. Vervolgens zakte ik omlaag door de Bourgogne, de Beaujolais, de Rhonestreek naar de Ventoux en de Provence. Terug reed ik via de Languedoc naar de Bordeaux en tot slot omhoog naar de Loirevallei en via Sancerre weer terug naar Amsterdam.
Chablis
De eerste stop is in het wijndorp Chablis. Omdat Chablis redelijk noordelijk ligt met een wat koeler klimaat heeft de wijn in Chablis een wat hogere zuurgraad dan de zuidelijker gelegen delen van de Bourgogne.
Bourgogne
Was ik in Chablis al enigszins verbaasd geraakt over het gegeven, dat het geheel normaal lijkt als iemand vanaf 20 – 30 euro neerlegt voor de aankoop van een wijn op het domein zelf, in de Bourgogne lijkt het of wijnen onder de 20 euro gewoon niet bestaan.
Beaujolais
Na de Poeha van de Bourgogne trek ik omlaag naar de Beaujolais. In de Beaujolais wordt de wijn gemaakt van de Gamay-druif. Deze druif is vergelijkbaar licht van smaak, maar zal over het algemeen wat minder lang bewaard kunnen blijven dan de Pinot Noir. Daarom zakt de prijs hier weer naar aardse proporties.
Côte du Rhône
In de Côte du Rhône slaan we het noordelijke deel over. Bij Fessy heb ik net de Côte Rôtie ingekocht en daarmee heb ik de top van deze wijnen in huis.
Ventoux
Op de rand van de Provence ligt Domaine de la Verrière, midden in de provincie Luberon. De wijnen van Verrière zijn tot nu toe mijn best verkopende gebleken.
Bordeaux
Na de Ventoux met zijn idyllische landschap rijden we nu westwaarts door het vlakke land van de Languedoc. De Languedoc is het echte productiegebied van de Franse wijn.
Loire
Na een bezoek aan Saint-Emilion en Pomerol, waar het leven weer lijkt te bestaan uit louter grand cru’s en uiterst duur ingerichte chateau’s, verlaten we de wijngebieden en rijden kilometers lang langs graanvelden en velden vol zonnebloemen.
Sancerre
Als laatste wijngebied arriveer ik in de Sancerre. Zoals ik begon in Chablis, is ook Sancerre een gemeenschap van een paar 100 wijnboeren, die rond een klein wijndorp een eigen appellation in stand houden. Omdat allen baat hebben bij een goede naam van de wijn, is er veel samenwerking en gemeenschapszin.