Beaujolais
Na de Poeha van de Bourgogne trek ik omlaag naar de Beaujolais. In de Beaujolais wordt de wijn gemaakt van de Gamay-druif. Deze druif is vergelijkbaar licht van smaak, maar zal over het algemeen wat minder lang bewaard kunnen blijven dan de Pinot Noir. Daarom zakt de prijs hier weer naar aardse proporties. Ik ga op bezoek bij het Domaine van Henry Fessy. Zoals velen weten, heb ik mijn wijnbedrijf overgenomen van mijn nicht Machteld Hulst. Zij had haar wijnbedrijf weer overgenomen van haar schoonvader Michael van Ee, die de Nederlandse agent was voor de wijnen van Fessy. Henry Fessy was van mening dat je naar klanten toe een breed palet aan producten moet kunnen aanleveren. Hij leverde dan ook niet alleen wijnen van zijn eigen wijngaarden in de Beaujolais en de zuidelijk Bourgogne, maar ook een veelheid aan wijnen, whiskey’s, champagnes, etc uit andere streken. Henry Fessy is tegenwoordig met pensioen, dus ik heb een afspraak met zijn opvolger Laurent Chevalier.
Laurent heeft om te beginnen het aantal producten sterk teruggebracht, maar nog steeds is hij ook leverancier van een Chateauneuf du Pape, een Côte Rôtie, een Cornas en een Gigondas, allen uit de Rhônestreek. Ook proefde ik bij hem een boterzachte Saint Veran, en een wat vollere Viré-Clessé, en een Pouilly-Fuissé. Al deze wijnen zijn nu ook bij mij verkrijgbaar. Wat betreft de Beaujolais wijnen leverde ik reeds de zacht drinkbare Côte de Brouilly en de koningin van de Beaujolais, de Fleurie, maar na het proeven van meerdere Cru de Beaujolais bleek de Moulin-a-Vent uit 2012 ook een welkome aanwinst. Dat jaar was voor de Moulin-a-Vent een topjaar. Deze wijn lijkt bijzonder veel op de Pinot Noir en is ook geschikt om wat langer te bewaren. De Beaujolaiswijnen in zijn algemeen worden trouwens ernstig onderschat. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de exposure van de Beaujolais Nouveau iedere november. Deze Beaujolais Nouveau is een jonge wijn, die direct na de oogst met veel aplomb aan de man wordt gebracht. De kwaliteit van deze wijn heeft echter niets te maken met de kwaliteit van een Cru de Beaujolais of een Beaujolais Village, die over het algemeen nauwelijks onderdoet voor een goede Bourgogne wijn.
In de Beaujolais zijn 10 gebieden aangewezen als Cru de Beaujolais. Direct buiten de boerderij van Henry Fessy lopen we de wijngaarden in. Daar liggen de wijnranken van de Beaujolais Villages. Laurent wijst me op een grenspaal, 30 meter verderop midden tussen de wijnranken: “Daar begint de Brouilly, en even verderop op de hellingen van de berg is de Côte de Brouilly”. Het lijkt een puur administratieve grens en dat is het ook!
Côte de Brouilly 2020 | Claudius Morand (Henry Fessy)
€ 10,75 BestellenMorgon 2020 | Claudius Morand (Henry Fessy)
€ 10,75 BestellenChiroubles 2020 | Claudius Morand (Henry Fessy)
€ 10,75 BestellenChénas 2019 | Claudius Morand (Henry Fessy)
€ 10,75 BestellenFleurie 2019 | Claudius Morand (Henry Fessy)
€ 12,50 BestellenMoulin-a-Vent 2017 / 2018 | Claudius Morand (Henry Fessy)
€ 12,50 BestellenSaint-Amour 2020 | Claudius Morand (Henry Fessy)
€ 12,50 BestellenPouilly-Fuissé 2019 | Claudius Morand (Henry Fessy)
€ 18,95 BestellenCornas 2013 | Claudius Morand (Henry Fessy)
€ 27,50 BestellenChâteauneuf du Pape cuvée Baronne Vincent 2017 | Henry Fessy
€ 28,50 BestellenCôte Rôtie 2014 | Claudius Morand (Henry Fessy)
€ 32,50 Bestellen
Alle wijnen van De Wijnboer Amsterdam




