>
Selecteer een pagina

Beaujolais

 

Na de Poeha van de Bourgogne trek ik omlaag naar de Beaujolais. In de Beaujolais wordt de wijn gemaakt van de Gamay-druif. Deze druif is vergelijkbaar licht van smaak, maar zal over het algemeen wat minder lang bewaard kunnen blijven dan de Pinot Noir. Daarom zakt de prijs hier weer naar aardse proporties. Ik ga op bezoek bij het Domaine van Henry Fessy. Zoals velen weten, heb ik mijn wijnbedrijf overgenomen van mijn nicht Machteld Hulst. Zij had haar wijnbedrijf weer overgenomen van haar schoonvader Michael van Ee, die de Nederlandse agent was voor de wijnen van Fessy. Henry Fessy was van mening dat je naar klanten toe een breed palet aan producten moet kunnen aanleveren. Hij leverde dan ook niet alleen wijnen van zijn eigen wijngaarden in de Beaujolais en de zuidelijk Bourgogne, maar ook een veelheid aan wijnen, whiskey’s, champagnes, etc uit andere streken. Henry Fessy is tegenwoordig met pensioen, dus ik heb een afspraak met zijn opvolger Laurent Chevalier.

Laurent heeft om te beginnen het aantal producten sterk teruggebracht, maar nog steeds is hij ook leverancier van een Chateauneuf du Pape, een Côte Rôtie, een Cornas en een Gigondas, allen uit de Rhônestreek. Ook proefde ik bij hem een boterzachte Saint Veran, en een wat vollere Viré-Clessé, en een Pouilly-Fuissé. Al deze wijnen zijn nu ook bij mij verkrijgbaar. Wat betreft de Beaujolais wijnen leverde ik reeds de zacht drinkbare Côte de Brouilly en de koningin van de Beaujolais, de Fleurie, maar na het proeven van meerdere Cru de Beaujolais bleek de Moulin-a-Vent uit 2012 ook een welkome aanwinst. Dat jaar was voor de Moulin-a-Vent een topjaar. Deze wijn lijkt bijzonder veel op de Pinot Noir en is ook geschikt om wat langer te bewaren. De Beaujolaiswijnen in zijn algemeen worden trouwens ernstig onderschat. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de exposure van de Beaujolais Nouveau iedere november. Deze Beaujolais Nouveau is een jonge wijn, die direct na de oogst met veel aplomb aan de man wordt gebracht. De kwaliteit van deze wijn heeft echter niets te maken met de kwaliteit van een Cru de Beaujolais of een Beaujolais Village, die over het algemeen nauwelijks onderdoet voor een goede Bourgogne wijn.

In de Beaujolais zijn 10 gebieden aangewezen als Cru de Beaujolais. Direct buiten de boerderij van Henry Fessy lopen we de wijngaarden in. Daar liggen de wijnranken van de Beaujolais Villages. Laurent wijst me op een grenspaal, 30 meter verderop midden tussen de wijnranken: “Daar begint de Brouilly, en even verderop op de hellingen van de berg is de Côte de Brouilly”. Het lijkt een puur administratieve grens en dat is het ook!

wijngaarden Sautereau

Wijnreis – intro

In mijn eerste jaar als Amsterdamse Wijnboer is het natuurlijk van belang om kennis te maken met al mijn echte wijnboeren. In maart was ik...
Lees verder
Dorpjes in de omgeving van Chablis

Chablis

De eerste stop is in het wijndorp Chablis. Omdat Chablis redelijk noordelijk ligt met een wat koeler klimaat heeft de wijn in Chablis een wat...
Lees verder
wijnproeven bij Justin Girardin

Bourgogne

Was ik in Chablis al enigszins verbaasd geraakt over het gegeven, dat het geheel normaal lijkt als iemand vanaf 20 - 30 euro neerlegt voor...
Lees verder
Proeflokaal La Remejeanne

Côte du Rhône

In de Côte du Rhône slaan we het noordelijke deel over. Bij Fessy heb ik net de Côte Rôtie ingekocht en daarmee heb ik de...
Lees verder
Jaques Maubert vertelt over zijn paradepaardje, de authentiek geproduceerde Saint Michel

Ventoux

Op de rand van de Provence ligt Domaine de la Verrière, midden in de provincie Luberon. De wijnen van Verrière zijn tot nu toe mijn...
Lees verder
kamperen bij slot Haut Sage

Bordeaux

Na de Ventoux met zijn idyllische landschap rijden we nu westwaarts door het vlakke land van de Languedoc. De Languedoc is het echte productiegebied van...
Lees verder
De opslaggrotten van Domaine de la Prevote verscholen achter onopvallende traditionele gevels

Loire

Na een bezoek aan Saint-Emilion en Pomerol, waar het leven weer lijkt te bestaan uit louter grand cru’s en uiterst duur ingerichte chateau’s, verlaten we...
Lees verder
Het is alleen maar geniet achter de proeftafel van David Sautereau

Sancerre

Als laatste wijngebied arriveer ik in de Sancerre. Zoals ik begon in Chablis, is ook Sancerre een gemeenschap van een paar 100 wijnboeren, die rond...
Lees verder

Pin It on Pinterest

Share This

Ben je ouder dan 18?

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je op JA klikt, gaan we er vanuit dat je hier mee instemt. ------ Bovendien verklaar je daarbij dat je ouder bent dan 18?