Selecteer een pagina

Côte du Rhône

 

In de Côte du Rhône slaan we het noordelijke deel over. Bij Fessy heb ik net de Côte Rôtie ingekocht en daarmee heb ik de top van deze wijnen in huis. Nieuwsgierig ben ik naar het Domaine van Remy, Olivier en Ria Klein, Domaine de la Réméjeanne. Alhoewel alle wijnboeren dicht bij de natuur staan, hebben zij zich als enige van mijn wijnboeren specifiek toegelegd op de volledige biologische productie van hun wijnen. Het is vrij ingewikkeld om het officiële certificaat te verkrijgen. Niet alleen worden er eisen gesteld aan je eigen productiewijze, ook je directe buren dienen aan voorwaarden te voldoen. Ria is een Vlaamse dame, die Remy Klein 13 jaar geleden heeft ontmoet en nu volop meedraait in het bedrijf. Naast de wijnen zorgt zij met name voor de biologisch geproduceerde vijgenjam en dito olijfolie.

Waar in de Bourgogne en de Beaujolais de wijngaarden zich uitstrekken in overzichtelijke valleien, bevinden de wijngaarden in de Rhône zich meer in pittoreske dalletjes en op steile berghellingen. Ook hier worden de druiven handgeplukt om de hoogste kwaliteit te garanderen. Zij zijn echter niet in de mogelijkheid om de prijzen van de Bourgognewijnen te hanteren, dus is het hard werken om het hoofd boven water te houden. Door het organiseren van wekelijkse evenementen op het Domaine, is het Ria de laatste 10 jaar gelukt om ca 1/3 van de wijn rechtstreeks op het domein te verkopen, waar andere domeinen met moeite 5% halen. We krijgen een fles Terre de Lune uit 2012 mee, die sindsdien niet meer is gemaakt, omdat de oogst tegenviel. Erg lekker, alsof je in een keer een hele bak frambozen naar binnen slaat. Het is leuk om te horen dat ze zojuist een Genévriers uit 1992 hadden geopend, die alle verwachtingen overtrof.

Dat wordt nog wat met de Genévriers uit 2009, die ik op voorraad heb. Die kan dus nog wel 15 jaar mee!

icon link
wijngaarden Sautereau

Wijnreis – intro

In mijn eerste jaar als Amsterdamse Wijnboer is het natuurlijk van belang om kennis te maken met al mijn echte wijnboeren. In maart was ik...
Lees verder
icon link
Dorpjes in de omgeving van Chablis

Chablis

De eerste stop is in het wijndorp Chablis. Omdat Chablis redelijk noordelijk ligt met een wat koeler klimaat heeft de wijn in Chablis een wat...
Lees verder
icon link
wijnproeven bij Justin Girardin

Bourgogne

Was ik in Chablis al enigszins verbaasd geraakt over het gegeven, dat het geheel normaal lijkt als iemand vanaf 20 - 30 euro neerlegt voor...
Lees verder
icon link
Zicht op de berg Brouilly met Laurent Chevalier

Beaujolais

Na de Poeha van de Bourgogne trek ik omlaag naar de Beaujolais. In de Beaujolais wordt de wijn gemaakt van de Gamay-druif. Deze druif is...
Lees verder
icon link
Jaques Maubert vertelt over zijn paradepaardje, de authentiek geproduceerde Saint Michel

Ventoux

Op de rand van de Provence ligt Domaine de la Verrière, midden in de provincie Luberon. De wijnen van Verrière zijn tot nu toe mijn...
Lees verder
icon link
kamperen bij slot Haut Sage

Bordeaux

Na de Ventoux met zijn idyllische landschap rijden we nu westwaarts door het vlakke land van de Languedoc. De Languedoc is het echte productiegebied van...
Lees verder
icon link
De opslaggrotten van Domaine de la Prevote verscholen achter onopvallende traditionele gevels

Loire

Na een bezoek aan Saint-Emilion en Pomerol, waar het leven weer lijkt te bestaan uit louter grand cru’s en uiterst duur ingerichte chateau’s, verlaten we...
Lees verder
icon link
Het is alleen maar geniet achter de proeftafel van David Sautereau

Sancerre

Als laatste wijngebied arriveer ik in de Sancerre. Zoals ik begon in Chablis, is ook Sancerre een gemeenschap van een paar 100 wijnboeren, die rond...
Lees verder

Pin It on Pinterest

Share This

Ben je ouder dan 18?

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je op JA klikt, gaan we er vanuit dat je hier mee instemt. ------ Bovendien verklaar je daarbij dat je ouder bent dan 18?